donderdag 18 januari 2018

Zaterdag 23 december - dag 6: La Guácima - Zoo Ave en Calle Muñoz hasta arriba


Een brief sturen naar iemand in Costa Rica? Makkelijk, je schrijft het adres op de enveloppe en gooit het in de brievenbus. Toch? Nee, niet dus. Dat wil zeggen, je schrijft er wel een adres op maar dat ziet er een beetje anders uit dan in de rest van de wereld. En Costa Rica is er trots op!

Eerst doen we vandaag de was. Abeliza (je schrijft het met een z, niet met een s zoals ik eerst dacht) wijst me één van de drie wasmachines aan die buiten staan, de grootste. Ze houdt erg van wassen, legt ze uit, en heeft voor alle soorten was een andere machine. Die staan gewoon buiten onder een afdak en daarnaast is er een grote stenen bak voor het spoelen. We vullen de machine eerst met koud water, zij strooit ongeveer een kilo waspoeder erin en dan zetten we hem aan, op een kwartier. Onderin bewegen de schoepen en dat is het. Net als vroeger, ik herinner me het nog goed. Na dat kwartier vis ik alles eruit en gaat het in de spoelbak. De kraan open, even alles met de hand flink bewegen, klaar. Nou ja, dat dacht ik. Maar Abeliza komt met een fles wasverzachter aanzetten en gooit een halve liter in de bak. Moet tien minuten staan, daarna spoelen we het opnieuw uit en hangen we het op. Drogen doet het aan de lijn binnen een kwartier.


Daarna gaan we naar de dierentuin (en rescue center) van Alajuela. Mauricio en Jette bleven thuis met Hugo, zij waren er al eens geweest en hadden behoefte aan een ochtendje rust. Hoewel Mauricio al om vijf uur 's morgens met zijn moeder naar de overdekte markt in Alajuela was gegaan om inkopen te doen voor de kerstlunch waar we voor uitgenodigd zijn. Maar goed, even het adres opgezocht van de Zoo. Het postadres is: 2.3 km al este del cruce de Manolo's, ruta 3, hacia el B° San José., Provincia de Alajuela, Alajuela, Costa Rica. Oftewel: 2,3 km ten westen van kruispunt Manolo, weg nummer 3, tot Barrio (wijk) San José. Tja, dan moet je maar hopen dat je brief goed aankomt. Maar wij sturen geen brief, we gaan gewoon op bezoek en dan kun je het adres natuurlijk heel makkelijk via Google Maps invoeren.


We zijn de tweede auto op de parkeerplaats, het belooft dus een rustig bezoekje te worden. Het is ook pas tien uur, in verband met de feestelijke lunch zijn we op tijd vertrokken. Mille wordt in de buggy gezet, onder enig protest, en we lopen naar de ingang. Al vóór we daar zijn hebben we tal van kleurrijke papegaaien en leguanen gezien. We vinden het de toegangsprijs nu al waard! En het klopt, we zien ontzettend veel verschillende diersoorten. Die worden hier opgevangen om zo nodig te herstellen en later waar mogelijk weer uitgezet. Heel veel vogels, apen (vooral de kleinere soorten), reptielen en zoogdieren. We hebben te maken met een non-profit organisatie die door het hele land het welzijn van de dieren beheert. Het geheel is mooi en overzichtelijk aangelegd. Je volgt gewoon de route en komt dan overal langs. We vermaken ons prima en zijn er zo'n tweeëneenhalf uur zoet.
Na de dierentuin rijden we direct door naar het huis van de moeder van Mauricio. Haar adres is: Calle Muñoz hasta arriba. Oftewel, het huis aan het eind van de straat. Er staan nog meer huizen maar de postbode zal het ongetwijfeld begrijpen. En anders komt het wel bij familie terecht die het alsnog op de goede plek zal bezorgen.


 

  


Zelfs de schildpadden staan hier in de file!
                                                                                         

                  


De voorbereidingen voor de lunch zijn al een paar uur bezig als we aankomen.
Het ziet er heerlijk uit allemaal. We krijgen eerst een verkoelend drankje, water met kruiden en vruchten en zwerven wat rond in de tuin. Iemand komt met een enorme pompoen aanzetten. Mille probeert hem te tillen maar dat lukt natuurlijk met geen mogelijkheid. Als opa komt helpen gaat het een stuk beter.



De eerste gang wordt geserveerd, een frisse salade. Terwijl we eten zegt Jette dat ze eigenlijk nog heel graag naar de WalMart willen om de nodige boodschappen te doen voor we morgenochtend op reis gaan maar ze zijn er steeds niet aan toegekomen. Ik stel voor dat ze nú gaan, dan passen wij met z'n allen op Hugo. Het is tenslotte niet zo formeel allemaal, wij zitten hier best en iedereen gaat een beetje z'n eigen gang. Ze zijn blij met het voorstel en zo wordt de blauwe Landrover gestart, wat na enkele pogingen lukt. Jette kruipt achter het stuur, het hek wordt opengeschoven en weg zijn ze. Goed geregeld!
Na de salade krijgen we een lekkere stoofpot geserveerd in een soepkom. Goed gevuld, het zou bij ons op een winterse dag niet misstaan. Ik neem niet al te veel om ruimte te houden voor de volgende gangen. Intussen wordt alles aan de kooktafel opgeruimd, afwassen gebeurt aan de buitengootsteen. Zoals overal hier met koud water en een sponsje. Om het vet toch goed te kunnen verwijderen gebruiken ze een soort pasta die ze op de spons smeren. Het werkt als een tierelier maar of het nu echt verantwoord is? Ik heb begrepen dat het in Amerika in elk geval niet verkocht mag worden.

            


Intussen wachten wij de dingen af die komen gaan (lees: eten). Alleen, die komen niet...De tijd verstrijkt, het wordt donker. Mauricio belt en vraagt of wij vast wat wortels willen koken voor Hugo. Natuurlijk willen we dat. Ik zoek in de keuken naar een pan en vraag aan Olga hoe het fornuis werkt. Ze heeft geen idee, want zelf kookt ze nooit... Dus draai ik maar aan een knop in de hoop dat het de goede is en dat is het geval, het pannetje wordt warm. Als Jette en Mauricio terugkomen zijn de wortels net gaar. Naast het pannetje voor Hugo staat nog een enorme pan. Mauricio kijkt erin en hij zit vol met arroz con pollo! Dat was kennelijk voor vanavond bedoeld, maar niemand maakt aanstalten om er iets mee te doen. Mauricio en Jette begrijpen het ook niet. We laten het maar zo, echt honger hebben we niet en voor M en J is er nog genoeg over van de stoofpot. Wij vertrekken naar ons eigen stekje, tenslotte moeten we allemaal nog een en ander inpakken want morgen vertrekken we voor onze rondreis. Hugo krijgt z'n worteltjes en dat smaakt hem opperbest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten